Stumma skuggor och vagnhållare

Egentligen tycker jag att det är kul att handla julklappar. Åtmin-stone när jag vet vad jag ska köpa. Och hittar det på en gång. Helst ska den sedvanliga decemberförkylningen ha gått över också. Och jag är ute i så god tid att det inte är så trångt i affärerna. Jaja, om jag prickar in en av fyra får jag väl vara nöjd.

En sak slog mig, förutom vassa armbågar och kantiga paket, när jag julhandlade häromdagen. Det skulle faktiskt gå att minska trängseln i affärer och köpcentrum om de stumma skuggorna stannade hemma. Jag menar de medelålders till äldre män som går ett steg bakom sin fru och bär en påse. Eller två. De karaktäriseras av en väl knäppt rock av äldre slag, fast det är 30 grader varmt i affären och svetten rinner om alla andra, och en stoiskt lidande min. Tydligen är de döva också eftersom de aldrig svarar på sina fruars frågor.

Man skulle kunna tro att dessa män snart är utdöda, av naturliga skäl. Men icke – det finns en ny generation som har alla förut-sättningar att utvecklas (frågan om det verkligen är en utveckling får vi ta en annan gång) till stumma skuggor: vagnhållarna. Med det menar jag de småbarns­pappor som med nollställd, frånvarande min håller i en barnvagn med ena handen, en mobil i den andra och försöker stå still och inte vara i vägen (Ha! Det är ju julhandeln vi pratar om!) medan de väntar. Och väntar. Frun/sambon/ småbarnsmamman handlar och letar efter bra saker som hon entusiastiskt visar upp för honom. Svaret blir antingen ett minimalt ryck på en axel eller ett desperat ”Köp den!” beroende på hur länge de stått där. De svettiga barnen halvligger apatiska i sina vagnar med blickar som hämtade från Madame Tussauds, de är överströdda med smulor och har oftast något gult geggigt i handen. Troligtvis ett före detta kex. Eller, jag borde kanske säga för-hoppningsvis.

Julhandeln spås slå rekord i år igen. Förstår du vad det innebär? Precis, det kommer att bli ännu trängre i julhandeln, och ju närmare julafton – desto värre… Jag vill därför å det allra ödmjukaste uppmana alla som innehar en stum skugga eller en vagnhållare med tillbehör att lämna dem hemma. För säkert är att ju smidigare julhandlandet går – desto större är chansen till en fröjdefull jul.


19 tankar kring ”Stumma skuggor och vagnhållare

 1. carina@pocolococreativo

  HAHA! Det sa jag igår till min son när vi handlade, LÄMNA gamla mormor, småungarna och skuggorna – männen – HEMMA! Då skulle det finnas en tredjedel av antalet folk i butikerna! Och vara luftigt, rymligt ja trivsamt.

  Svara
 2. Camilla

  Hahaha…klockrent!
  Fan vad bra skrivet!
  Och så sant!
  Gick en sväng på stan i dag och jag säger bara det…..fy fan!
  Och sakta går dom. Många hand i hand så man inte kommer förbi.
  Nä…något måste göras! 😉
  Sv: Nä…det är bara hot som gäller.Eller löfte,som jag brukar säga;)
  Kram på dig!

  Svara
 3. Svorskan

  Åh, men nu vill jag protestera lite. Många kvinnor skall sluta med att vara så (jävla) osäkra och hela tiden be sin partner om bekräftelse, när svaret är givet. Partnern MÅSTE säga att det är bra annars är helvetet lös. Det SKAPAR skuggor, det är kvinnorna själva som skapar dessa zombier. (Självklart inte alla, men många). Låt män vara män och vi kvinnor måste lära oss ha stöd och söka bekräftelse hos varann. Att utplåna könsrollerna tror jag inte på. Se på hur många sydeuropeiska kvinnor gör, de söker stöd hos varann och låter män vara män. (Det tar flera spaltmeter för att förklara vad jag menar, men förhoppningsvis framgår det ändå).

  Svara
 4. Svorskan

  Sv: Jag brukar ”ta av” i mina egna tankar när jag läser inlägg jag tycker om, så det blir säkert inte sista gången du får kommentarer från mig som inte följer upp vad du skriver om/vad du menar. 😉

  Svara
 5. Susanne P

  Hahaha!
  Så himla bra (BE)skrivet!
  Men jag söker mej till utkanten av stan, lämnar gubben, hundar och ungar hemma! Då går allt som en dans! ;D
  Kram

  Svara
 6. Britt

  För att inte tänka på hur det ser ut på mellandagsrean när alla dessa kvinnor med tillhörande skuggor ska byta allt, köpa nytt billigt och vara ivägen igen. Fan ta alla dessa barnvagnar som proppar igen allt! Fattas bara att alla skulle få ta med hunden också på affären…eller lilla ponnyn. Vi kan väl börja röka också inomhus…nu när det är så kallt ute…för att göra det ännu mer outhärdligt. Och så undrar de varför Internethandeln ökar? Då slipper man ju alla dessa idioter. Tack gode gud för internethandeln!

  Svara
 7. Gun

  Hahaha, vad roligt! Jag tycker det stämmer helt, och blir också galen på dessa vagnhållare..stanna hemma säger jag bara! Och låt ungarna också vara hemma. 😉

  Svara
 8. Helen

  Ha ha, jag hade skygglapparna på mig i går när vi var ute, men som ”käringen mot strömmen” måste man ju hålla apperiancen uppe! Det var jag som gick bakom, (du vet nog varför) och var ja sägare, sen skyndADE JAG MIG IN PÅ MAXI OCH KÖRDE EGET RACE!

  Sleep well dear!
  Kramar

  Svara
 9. Helen

  Go middag på dig! Försökte önska god morgon si så där vid niesnåret, men då kom jag inte in här……..
  Bara inne och byter vantar och värmer händerna.
  Tre boxar kvar, G bär vatten i dunkar, snön yr och det blåser bra och -5!
  Livet är hårt! Grymt sa grisen, iaf den som är i ugnen eller var det grytan….
  Lycka till!

  Julkram

  Svara
 10. Ama de casa

  Hahaha1 Träffsäkert!
  Fast jag tycker i och för sig att det är bra att ha en bärare med mig – då har jag ju båda händerna fria för shopping 🙂

  Men i julhandeln ger jag mig inte ut i alla fall…

  Svara
 11. Ama de casa

  sv: Jodå. Jag har körkort. Fast jag har inte kört på måååånga år (annat än från passagerarsidan eller baksätet). Mitt körkort är alltså nuförtiden ett ganska dyrköpt leg…

  Svara
 12. Ama de casa

  sv: Jag använder mest min lilla laptop när jag bloggar, Anders lånar böcker från bibblan till iPaden så den är inte över ändå, tyvärr 😉

  Svara
 13. Snyggmormor

  …haha…du är fär rolig du! Men samtidigt har du HELT rätt! Lämna skuggrna hemma!!!

  Dan före dan har vi en riktig mysardag. Tar dagen som den kommer liksom. Jag har bakat lussebullar och haft städpatrullen här…Imorrn blir det annat….

  Julkram till dig!
  Snyggmormor

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.