Jul och jämlikhet

Nu när vi är mitt uppe i värsta/roligaste/stressigaste julför-beredelserna (välj det som passar) syns det tydligt hur det står till med julfirande och jämlikhet. Inom en del områden tassar jämlikheten försiktigt framåt, tipp tapp. Men i själva julområdet verkar det ha stått tämligen stilla sedan männen började hugga sig en julgran och släpa hem genom snön till den röda stugan – här väger traditionen tungt.

Det är övervägande kvinnor som julhandlar och julpyntar, med undantag för det pynt som ska upp utomhus. Och vem är det som står för största delen av julbak och julmat? Min morbror berättar stolt varje jul att det är han som har gjort köttbullarna. Det säger han många gånger, så risken att någon ska missa det är lika liten som mandeln i julgröten. Men jag tror att det i princip är det enda han gör i matlagningsväg, förutom att grilla på sommaren förstås. Det är ju männens område. Och innan du surnar till – visst finns det undantag.

För ett par år sedan röstades en kille fram som årets Lucia i en gymnasieskola i min hemkommun. En hårdrockare. Med långt ljust hår. Undrar om de kallade honom Lucio? Frågan är vilket som väger tyngst: Tradition eller jämlikhet? Han hade antagligen inte blivit årets Lucio om han hade haft kort hår.

Många små barn är lite rädda för jultomten. Inte så konstigt. Han är stor och bullrig med långt vitt skägg och ofta ser han rent ut sagt läskig ut i ansiktet. Tomtemasker har ju faktiskt använts vid bankrån just för att de skrämmer skiten ur folk. Men tänk om vi skulle införa kvinnliga tomtar? Istället för det myndiga och bullriga: ”Hoho, finns det några snälla barn här?” med ett vippande sockervaddsskägg, så kommer en tomte med tuttar, kjol, concealer och långa svepande ögonfransar och säger milt: ”Hihi, var är alla snälla, gosiga barn?”


PS. Här har inte jag tid att sitta! Nu ska jag gå och göra julgodis. Först tänkte jag göra mina egna Caramelized Almonds Sea Salt. Därefter ska jag pröva på Husmorsornas pepparkaksknäckbräck. Det tredje godiset har jag inte bestämt än, men någon kola ligger bra till.

19 tankar kring ”Jul och jämlikhet

 1. yggmormor

  Ja, du får väl ställa upp och bli tomtemor i istället för att tomtefar ska knacka på dörren…fniss..Det finns säkert fina tomtemordräkter att köpa. Speciellt sådana som jag tror män gillar lite extra…hehehe…

  Sv: Jo, jag måste ju släppa mina stora, men du vet, det svider in i hjärtat. Jag vill ju ha dem hos mig där det är jag som är bäst på att ta hand om dem….eller? hehe..

  Kram från snyggmormor som sitter här frmaför datorn i pyjamas

  Svara
 2. Helen

  Sv. Tack nu först har det börjat ge sig med Britta!

  Tomten tog jag ju av daga härom dagen så vi blir nog utan!
  Vad blev det för 3:e gotte då!
  Ha en fin kväll!
  Kramar

  Svara
 3. Znogge

  Vi kör alltid med kvinnlig tomte. Det brukar bli hur bra som helst. Masken hoppar vi över för de är bara så gräsliga. Inte konstigt att barnen blir rädda.

  Svara
 4. Svorskan

  Jag har varit tomte med tuttar faktisk. Vi hade inte helt rätt utstyrsel till en tomte och fick improvisera lite. Men mina systersöner tyckte att tomtens stand-in var jättetrevlig, ifört röda shorts, röd bred bikinitopp, tomtemask m/skägg, gröna gummistövlar och mosters klocka på armen. Att tomten själv hade jättemycket att göra hade de stor förståelse för.

  Svara
 5. Marie-Louise

  Det där passar tyvärr perfekt in på min familj. Pyntet ute står maken för och köpet av gran, sen gör jag nästan allt annat. Fast jag gillar det i och för sig, till en viss gräns. Ibland får jag mina utbrott under julförberedelserna och då undrar han vad han ska hjälpa till med 😉 Vi är annars ett ganska jämlikt par, men inte runt jul och andra högtider.

  Svara
 6. Mia systeryster

  Tomtemasker ser jätteläskiga ut, kommer ihåg vad rädda barnen blev när de var små.
  Visst är det uppdelat på det sättet som du skriver. I alla fall här hemma hos mig!

  Svara
 7. Ama de casa

  sv: Det handlar om dressyr. Förutom att jag inte lagar mat så vägrar jag att ta hand om golven (dammsuga, torka golv).
  Skaffa en sån där klik-grej som man har till hundar 😉

  Svara
 8. Gun

  Jag kan inte klaga så mycket eftersom Mumannen gör väldigt mycket här hemma, men visst är det så där det ser ut, även hos oss till viss del. Mest beroende på att jag jobbat minst av oss båda (vilket väl också iofs är typiskt).
  Jag är för alla sätt att bryta mot könsrollerna, det är bara kul med kvinnlig tomte och manlig Lucia.

  Svara
 9. Camilla

  Nästa år så ställer vi Gubbarna vid spisen.
  Dom får fixa alla paket.
  Dom får städa.
  Och vi…vi får klä ut oss till Tomtemor och dela ut julklapparna.
  Ja…SÅ får det bli 😉
  Nå….vad blev den tredje?
  Kram på dig!

  Svara
 10. Stattinskan

  Jag har ingen att idka jämlikhet med 🙂 … och jag kommer inte heller att sitta här så mycket eftersom jag inte ens börjat med julen ännu … pust!

  Svara
 11. Helen

  Go middag!
  Du är ju så ung du, men jag har haft höfthållare och strumpor som liten, en laxrosa i nått elastiskt material. Strumpbyxorna var inte uppfunna då, på antiken!
  Ha en fin dag!
  KRam

  Svara
 12. Svorskan

  Sv: Hahaha! Jag tror det ”moments” när jag var tomte i bikini för hundra år sen är helt okej att inte finns på foto ELLER ritning. 😉

  Svara
 13. Hillevi

  Mm, var lite sugen på att baka någon form av knäcke nu till jul, men jag tror jag får hoppa över det, men vem vet det är ju ett par dagar kvar… 🙂

  Svara
 14. carina@pocolococreativo

  Så härligt! Jag minns från min barndom ( jag höll på att skriva bardom men det kom väl senare ), att pappa lagade bruna bönorna, och det var en satans pr och marknadsföring vid matbordet över detta.
  Och han skötte snapsarna och dessa inköp.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.