Den svenska deckarvågen: Det fördolda/Den fördömde

Som bokmal och deckarälskare har jag bunkrat med några nya böcker att avnjutas under julledigheten, bland annat debut-deckaren ”Det fördolda” av Mikael Hjort och Hans Rosenfeldt.  

På juldagen såg jag snabbt i tidningen, mellan nysningar, temperaturtagningar och näsblodsstoppande, att det skulle visas en svensk ny deckare ”Den fördömde” med Rolf Lassgård i huvudrollen. Han brukar ju inte låna sig till något skräp så det här blir kul, tänkte jag. Bra tevetid också, 21.00 på SVT1 – inte ens reklamavbrott. Förhoppningsvis något sevärt efter kata-strofalt klyschtäta och klichéfulla ”Mord i Sandhamn”.

Sagt och gjort – jag tittade på ”Den fördömde”. Min recension blir väl så där lagom, ett manus utan överraskningar men med bra skådisar över lag. När eftertexterna rullade såg jag namnen Hjort och Rosenfeldt rinna förbi.

Nej, det kan väl ändå inte vara sant? Visar de filmen baserad på en bok som nyligen kom ut? Den som jag bara häromdagen hörde radioreklam om: ”Köp den!”?

Jo. Boken har inte ens varit ute ett halvår. Och så visar de redan filmen. Under ett annat namn.

Hur tänkte de då? Att man direkt efter att ha sett filmen ska springa och köpa boken?! FEL.

Visst, jag kan låta boken ligga tills jag har glömt handlingen. Men hur dåligt minne tror du jag har?

Fördömda författare som smider planer i det fördolda. Jag känner mig i alla fall lurad.


20 tankar kring ”Den svenska deckarvågen: Det fördolda/Den fördömde

 1. Millan

  Hur tänker dom? Det måste ha varit en man som tänkt eller flera män som tänkt…….Morden i Sandhamn förresten var bland det sämsta jag sett…moahahahhahha

  Svara
 2. Anonym

  Älskar filmer som ”Morden i Sandhamn”!! Men nu gillar jag ju även julsnyftfilmer med uppenbara slut. De sitter som en smäck hos mej..
  Jag måste ha lite sentimentala romantiker till livs. Jag njööt. Tän va’olika man kan/bör/ska väl vara..

  Och likaså ”Den fördömde”. Just olikheten, med krass svenskhet och trasighet.. Han är uppenbart suverään, Lassgården. (Och även sexig, i min smak, hhrfmm).

  Det var som sjutton, med boken.. är inte det politiskt inkorrekt i litteraturvärlden. Men inget är ju heligt nume’r..

  Har gått över till filmer efter allt bokslukande.. Vet inte vad det säger om mej.. Måste vara en MYCKET lockande bok om jag ska läsa nu.. följde Opra’s bokklubb ett tag.. det var många bra..

  Bra mellan”dågar” på dej önskar Pihlan.. Vi försöker få till en fika nästa år…

  Svara
 3. Helen

  Surt sa räven!

  Frågan är vad som gav mest i pungen!!
  En bra kväll önskas!

  Jasså idag dugde inte mitt kaffe……

  Kramar
  Helen

  Svara
 4. Svorskan

  Vad tråkigt, men jag tycker du får de i rätt följd. Boken brukar ju vara mycket bättre än filmen, men samtidigt är kanske det där med att skapa sina egna bilder när man läser förstört.
  Sv: Haha! Jag glömde bort luddet och hittade det ett par år senare.

  Svara
 5. Hillevi

  Gillade boken, men såg inte filmen (serien?), tv är inte riktigt min grej. Så den byggde på boken, men handlingen var ändrad så att den inte gick att känna igen? Nu känner jag mig lite korkad… 🙂

  Svara
 6. Susanne P

  Jag är ingen bokläsare så jag brukar vänta till böckerna kommer ut på film.
  Men det låter lite tätt mellan utgivningen av boken och filmen…
  Sv. klart som korvspat att jag sprang efter när jag fotade ;D ;D
  Hoppas att du har haft en bra dag.
  kram

  Svara
 7. Ama de casa

  Fy vad taskigt gjort! Jag blir också irriterad när dom kommer med nya upplagor av böcker och ger dom nya omslag. Ja, jag är glömsk och kommer inte ihåg alla titlar. Det har hänt flera gånger att jag har köpt dubbletter…

  Svara
 8. Ulrika

  Ja Morden i Sandhamn var verkligen en besvikelse! Uselt från början till slut. fast samtidigt lite trösterikt…Kan sånt skräp bli både utgivet och filmat så finns det ju faktiskt en smal chans i helvetet att man själv kan lyckas publicera sina hemskrivna mördarhistorier…;D
  Lassgård var långtråkig, tyvärr. Hälften så långt är ibland dubbelt så kul…

  Svara
 9. Ulrika

  SV: Jepp, mord och blod är min grej…;D
  Hade gett mig själv en deadline till nyår, då ”boken” skulle vara färdigskriven, men jag får nog tänja på det några veckor till. Sen får vi se. Kan kanske bli en överkorsad geting i Expressen vad det lider..;p

  Svara
 10. Hans R

  Hej.

  Hans Rosenfeldt här, en av författarna till Den Fördömde/Det fördolda. Tänkte försöka räta ut några frågetecken. I det här fallet var det så att boken bygger på filmen och inte tvärtom. Jag och Micke hade skrivit manus till Den Fördömde för SVT när vi insåg att vi ville och kunde berätta mycket mer om de här människorna än vad som får plats i 90 minuter TV. Så vi skrev en bok. Fick den antagen och den kom ut ett halvår innan TV-serien hade premiär.
  Det här var ett experiment från vår sida för att se, dels om vi kunde skriva en bok och dels om det gick att gå andra vägen s.a.s. manus först – bok sedan. Vi visste heller inte riktigt när SVT tänkte sända serien – tablåläggning är hemliga saker. Kanske var det inte ett så lyckat experiment ur vissa synvinklar, det kan man alltid diskutera, men jag kan lova att det inte var någon medveten plan för att lura någon. Att boken och TV-serien inte heter likadant beror på strul med rättigheter mellan Norstedts och SVT, ingenting annat.
  Hoppas att du och andra ändå läser boken, det finns mycket där som inte var med på TV och vi tycker den är bra 🙂
  Vänliga hälsningar
  Hans Rosenfeldt

  Svara
  1. Krönikören

   Hej Hans,
   Jag uppskattar mycket att du tog dig tid att ta hand om frågetecknet, tack för det. Det är ju lite ovanligt att filmen kommer före boken, så ni är föregångare inom det arbetssättet.
   Jag kommer att läsa boken så småningom och jag är rätt säker på att jag kommer att tycka om den. En gång deckarälskare – alltid deckarälskare. Förutom de djupare aspekterna av karaktärerna kommer den stora skillnaden bli att jag redan har ansikten på personerna.

   Vänliga hälsningar
   Krönikören

   Svara
 11. jeanette reiskog

  Jag tyckte jag kände igen boken nu när jag läser den. Vet ju redan vem mördaren är ? Känner igen så många scener. Var det i julas den gick alltså. Hur som haver boken är bra. Filmen sådär men OK den med.

  JR 58

  Svara
 12. Matti Nurminen

  Hej Herrarna Hjorth & Rosenfeldt
  Boken ”Det fördolda” är fantastisk! Jag läste bokens tyska version ”Der Mann, der kein Mörder war”. Men jag har ett problem: Jag vet inte namnet på engelska, på italienska, på finska eller på franska. Vanligtvis vill jag läsa samma bok på olika språk och också rekommendera till mina vänner som talar engelska, italienska, finska eller franska. Vore det möjligt att alltid skriva på Norstedts hemsida PÅ SAMMA SIDA bokens namn på alla olika språk (och varje ISBN om det är möjligt) så att man kunde vara säker på att man beställer eller rekommenderar boken som är densamma även om namnet på olika språk är olika. För närvarande är det mycket svårt att hitta bokens olika språkversioner i nätet och till råga på allt att vara 100% säker på att det är fråga om samma bok.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.