Blindhet, fotsvett och hälgångare

Jag har funderat på varför så många vuxna inte respekterar skogränser och har kommit fram till att det beror på antingen blindhet, fotsvett eller hälgångeri. För inte kan det vara så att de inte bryr sig, att de på något sätt tycker att de är bättre än andra? Nä, vi svenskar är ju så omtänksamma och visar alltid hänsyn för våra medmänniskor. Det måste alltså bero på något annat.

Som förälder passerar man dagligen ett antal skogränser: på förskolor, fritids, i skolan och på barnens olika träningar. På varje ställe ser man alltid några vuxna som inte tar av sig skorna eller använder de blå plasttossorna, som för övrigt funkar jättebra när man har bråttom eller har skor som är bökiga att ta av och på. Nackdelen med dem är att folk på bussen stirrar så när man glömt att ta av dem och så är de ruggigt hala på vintern.

Jag sitter på dotterns träning och ser flera vuxna med skorna på. De har då passerat ett gigantiskt rött streck på golvet med texten SKOGRÄNS på plus två stycken en och en halv meter höga hyllor med en massa skor i. Då tror man ju att polletten skulle trilla ner – men nej, det ekar ödsligt i myntfacket. Inte heller reagerar de tydligen över att andra vuxna går i strumplästen.

Blinda tycker jag kan ursäktas, men eftersom ingen av dem har vit käpp kan vi nog utesluta det.

En extrem fotsvett är en annan plausibel förklaring. Så trots att våra barn får leka och träna i deras insläpade grus, lera och snövatten, ska vi kanske vara tacksamma. Vi slipper ju få en rak höger av deras fötter.

Varje dag i skolan, på fritids och i förskolan syns massor med föräldrar av arten hälgångare. Man känner igen dem på deras karaktäristiska inomhusgångstil: de går på tå (tror de att snön på deras sulor inte smälter då?). Eftersom tåpartierna på deras skor tydligen är rena och torra måste det betyda att de går på hälarna utomhus. Fast jag undrar vart de tar vägen sen, man ser ju inga hälgångare ute i samhället. Kan faktiskt inte påminna mig att jag sett en endaste i år. Inte förra året heller. De kanske vaporiseras eller nåt.

Eftersom det är synd om dessa människor som man kan tro har en Gamle Ole gömd i skorna (inget ont om den osten, men den har en oslagbar peak på doftskalan) och hälgångare som riskerar att få en snedbelastad hälsena uppmanar jag fotterapeuter och säljare av antifotsvettsprodukter att marknadsföra er i barntäta lokaler. Där finns det massor av presumtiva kunder – bara kom och ta för er.


21 tankar kring ”Blindhet, fotsvett och hälgångare

 1. Ama de casa

  Hahaha!
  Här i Spanien anses vi svenskar lite knäppa som ska envisas med att ta av oss skorna hela tiden.
  Men jag är benägen att hålla med Povel Ramel – ta av dig skorna – medge att det känns skönt!
  🙂

  Svara
 2. Znogge

  Typiskt svenskt att ta av sig skorna. Men på min skola fungerar det bra. Föräldrarna är riktigt duktiga på att ta av eller ta på plastskydden. Själv väljer jag att bära inneskor.

  Svara
 3. Ama de casa

  sv: Hahaha! iPad-en behåller jag nog själv. Ska se om jag kan hitta nåt pris att dela ut. Vad sägs om en oförskämd liten julbock?
  🙂

  Svara
 4. Susanne P

  Hahahaha!
  Du skriver så man kan inte annat än skratta åt eländet!
  Jag har en farfar (nu fyllda 85 år) och enlig han (honom), kanske enligt en gammal sed, så tar man inte av sig skor innomhus!!!!
  Va??!! Men det gör man väl!?
  Och sen har vi ju de som ”bara går på mattan”!
  Men blir inte mattan blöt och smutsig, eller…?!
  Kram

  Svara
 5. Diana

  Hahaha, ja nu när du säger det. Min familj är från Holland och där har många för vana att bara klampa in med skorna. Det retar gallfeber på mig när de är här.

  Svara
 6. Mia systeryster

  Hahahaha, så bra skrivet. Det där med att gå på hälen eller tårna, stämmer in på nästan alla i min familj, men då hemma hos oss, när de har glömt något.Jag blir galen på dom;)

  Svara
 7. Britt

  Jag är den som retar míg på det ena stunden, låter föräldrarna komma in med skorna nästa gång för att själv gå in med skorna på eftermiddagen då nästan alla gått hem för att hämta ut frukt till hallen. Jag jobbar nämligen på en förskola och är helt inkonsekvent. Klampar också in med skor i egen lägenhet om jag glömt något, är fruktansvärt kissnödig eller om telefonen ringer. Ändå lider jag varken av fotsvett, blindhet eller hälgång…måste vara nåt i huvudet ;D

  sv: Kändes verkligen skumt igår och samtidigt fantastiskt roligt att bli så bekräftad…och många skratt blev det.

  Svara
 8. Emmy

  Haha, jo poletten borde ju trilla ner, men det verkar som att manga manniskor bara ar selektivt laskunniga =) Kram

  Svara
 9. Camilla

  Hahahaha…ja…eller vad sägs att som går på mattan för att inte smutsa ner golvet.
  Men vad f*n…det är ju lättare att torka av golvet än en hel matta 🙂
  Kram på dig!

  Svara
 10. Helen

  Ha ha lite brått var det nog här!
  Blev det någon Lucia hos dig? Här sov stjärngossen så det bidde inget!

  Kramar
  Helen

  Svara
 11. Fina Frun

  Visst är det irriterande! På skolan är de stenhårda med att barnen inte får kliva in med skorna, inte ens i kapprummet. Men flera vuxna, även lärare, går igenom korridorerna med skorna på. Emil vita strumpor är grå och våta när han kommer hem…

  Svara
 12. Millan

  Bra att nån äntligen för detta allvarliga problem på tal. Fast bor man ute i buschen är det inget problem. Här finns inga skopåsar nämligen. Nästan alla åker skolskjuts till och från skolan, så inga föräldrar i korridorerna finns springandes. Då har vi fritids/dagis kvar. Jo några är syndarna…fast det syns inte så tydligt eftersom inga blå skopåsar finns. I badhuset i stan finns dom emellertid. Påsarna. Några fick ofrivilligt följa med mig uti bilen en gång. De är så sköna att ha på sig så de inte ens märks. Ha en bra dag!

  Svara
 13. Annelie

  Just idag skiter jag faktiskt i både fotsvett och röda linjer!
  Skål ta mig fan, för esseus.se!
  Allt blev klart idag, jag har blivit med företag!

  Svara
 14. Helen

  Sv. Tack snälla rara, det värmde!
  Nu skall jag slå ner gumpen och se på 4:an, på hjältarna i verkliga livet!

  Kramkram

  Svara
 15. Ia

  Svarte Ole är en favorit här…men då ska den ju vara på rätt ställe förstås 😉

  Sv; Nej, jag har övervägt länge huruvida jag skulle skriva nåt i bloggen överhuvudtaget den dag allt var klart men då jag inte får nån som helst möjlighet att säga det direkt till personen ifråga så fick det bli så…egentligen helt emot mina principer men det är så mycket mer än det verkar!! Därav har jag också valt att inte publicera några kommentarer! Nu går livet vidare och jag med det 😀

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.