Alla dessa årskrönikor

Jag är så trött på alla dessa årskrönikor, mitt alias till trots. De är många och sköljer över oss från alla håll och kanter, de är så ymniga att det är svårt att värja sig. De dyker upp i alla medier, när man minst anar det, på bästa tevetid så smäller det till – en årskrönika. Vips så har du sett den.

Det är krönikor över sportåret, nyheter-vi-minns-året (Men va? Om vi minns så behöver vi väl ingen krönika över det?!), kändisåret, valåret, politikåret, skandalåret, kungaåret, fotbollsåret, friidrotts-året, prestationsåret, SJ-året, året i bilder, musikåret, filmåret etc etc etc.

Förutom att de är fruktansvärt övertaliga (visst är det väl så att när idéerna uteblir på redaktioner runt om så går det alltid att få till en årskrönika?) så medför de att jag känner mig korkad. Alternativt lider av akut minnesbrist.

Jag kommer ju inte ihåg det alla krönikor tar upp! Hela tiden sitter jag: ”Jaha, var det i år?” eller ”Ja, just det, det där hände”. Ibland vill jag vara med och visa att jag inte är så dum som jag känner mig som bara kommer ihåg de senaste veckorna i december, och drar till med: ”Och så hände ju den där grejen”. Då brukar jag få blickar med överlägset höjda ögonbryn: ”Det var för tre år sen.”

Så vad är vitsen med alla dessa årskrönikor? Förutom att skriva folk, eller mig i alla fall, på näsan att jag har skittaskigt minne. Eller är totalt ointresserad av vad som händer. Men det är jag ju inte.

Är årskrönikorna ett tidens tecken? Man kör hela året i komprimerad form: ett år på en timme, för konstigt nog är dessa teveårskrönikor alltid en timme långa. Vi har inte tid med hela året – men vi kan offra en timme? Det kanske finns de som struntar i att följa med under hela året och tar några årskrönikor istället. Jag vet inte – jag vet bara att runt nyår varje år tänker jag på alzheimer. Och det är inte kul.

Avslutningsvis vill jag önska alla ett

Gott Nytt År!

och meddela att på denna blogg kommer det inte att publiceras någon årskrönika.

Skål tammefan!


AB Modeåret, Metros årskrönika, DN Årets märkligaste nyheter, DN Popåret, AB Bildåret

19 tankar kring ”Alla dessa årskrönikor

 1. Snyggmormor

  Håller med, helt enkelt!!!

  Sv: Inte bra om barnen är sjuka hela tiden…men då kan du ju passa på att krypa ner i sängen eller soffan och kolla på film med dem. Snaska på lite gott och bara lämna allt annat åt hädan…Hög mysfaktor…

  Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och din familj!

  Kram

  Svara
 2. Hillevi

  Haha! Kanonbra. Men då kanske min årsresumé passade något lite bättre, det var ju i alla fall kort… ;-D
  Gott Nytt År!

  Svara
 3. Helen

  Det var dagens sanning gånger två!
  För nog måste man skåla!

  Ha en go afton och ett gott slut och ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR
  önskas er alla!

  Kramar till er alla från oss alla!

  Svara
 4. Millan

  Nä krönikor är sällan så roliga om man bortser ifrån sportkrönikor. Då kan man se samma sluspurter som redan visats i repris hundra gånger….igen. Jag tror inget på det här med nyår heller..som nån skrev det är ju bara tid som flyter på. Va fan är det som börjar om på nytt? Ja månaderna då men…äh.

  Nåja. Jag skrev ändå min krönika i år för att jag hade så dåligt minne över vad som hänt och varför jag mått så taskigt. Nu har jag det klart för mig iallafall….moahahah

  Nä nu ska jag göra det sista på mina CHOKLAD pannacotter! Gott nytt år!!

  Svara
 5. Ama de casa

  Hahaha! Jag ÄLSKAR årskrönikor. Speciellt bra är dom från soffan på nyårsdagen 🙂

  Med risk för att verka tjatig: Ha ett Gott Nytt År!

  sv: Galen tant? Det tar jag som en komplimang 😀 Och ja – det går alldeles utmärkt att lita på mig, oftast i alla fall 😉

  Svara
 6. Britt

  Och 5 minuter efter årskrönikan har du även glömt vad den handlade om. Jag tror att det är meningen att vi ska glömma för att orka leva vidare. Tänk om vi hela tiden bar på alla hemska minnen av allt som hänt under året i hela världen och adderade på nya hemskheter varje år. Hur skulle vi ens orka tro på en bättre morgondag? Jag tror att naturen ordnat så att vi med åren bara får sämre och sämre minne så att vi ska orka bli så gamla som vi blir. För när vi tänker efter så har ju det mesta varit bra genom livet. Det är ju det bra vi orkar minnas.

  Ha ett gott slut på 2010 och ett gott nytt 2011!

  Svara
 7. Stattinskan

  … hrm … jag läser dem inte för då avslöjar jag mig själv med att ha ett uselt kom-ihåg 🙂
  Godaste fortsättningen på det nya året!

  Svara
 8. Gun

  Visst är det jobbigt att bli påmind om sitt dåliga minne. Speciellt om de pratar om någon som dött. Då får jag dåligt samvete att jag inte ens kan minnas en sån sak, haha. Annars tycker jag vissa årskrönikor är ganska roliga att se.

  God fortsättning på dig.:)

  Svara
 9. Ulrika

  Sammanfattningar och tillbakablickar i all ära, dags att göra bokslut över det gamla och vända blad till det nya..;D
  God fortsättning på dej!!

  Svara
 10. Annika

  Det gläder mej oerhört att det inte var en årskrönika eftersom jag då inte hade läst.
  Hehehe … Hemmafrugen… kan de va så illa? Tur att skolan börjar snart så det inte escalerar … stavas det så? I alla fall, på talom årstidsstädning … Kommer aldrig på frågan … Det skulle jag ialla fall aldrig erkänna. Däremot är jag gärna med på en … SKÅL TAMMEFAN … Och God fortsättning (sades nu för sista ggn i år) pokonis A

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.