Inga onödiga tillsatser. Säger vem?

Jag försöker i mesta möjlig mån undvika onödiga tillsatser. Med onödiga menar jag exempelvis vissa färgämnen, konserverings-medel och konsistensgivare.

Om vi ska summera de onödiga ämnen jag har ätit och druckit, smort in mig med och tvättat håret med under min livstid blir det kilovis med färgämnen, konserveringsmedel och konsistens-givare. Har det hjälpt? Inte ett dugg – jag har varken blivit konserverad, behållt hårfärgen eller konsistensen.

En del säger: ”Äsch, vi får i oss så mycket skit ändå, så det spelar ingen roll!”

Jag tänker tvärtom: Undvik det som är någorlunda lätt att undvika eftersom vi ändå belastar både kropp och miljö med så mycket onödigt skräp. Och det är faktiskt inte så svårt, bara att läsa innehållsförteckningarna.

Men sån här reklam får mig att fundera. En titt på produktens hemsida visar att det bara är EN av många produkter i den aktuella serien, som är fri från konserveringsmedel och inga innehålls-förteckningar finns. Sånt gör mig misstänksam.

För vem bestämmer vad som ska klassas som ”onödiga tillsatser”?


19 tankar kring ”Inga onödiga tillsatser. Säger vem?

 1. elina

  ja precis?? brukar oxå handla ekologiskt i den mån man kan! I danmark har vi butikskedjan ”Irma” som nästan bara har eko! men samtidigt så är jag rätt avappnad och inte fanatiskt, men just som du säger varför INTE om det går? nå ha re…och hopaps få ihop en Klurig här i helgen!

  Svara
 2. murvlan

  Oj vilken tid och kraft det tar att kolla alla innehållsförteckningar.
  Till sist struntar man i rubbet. Men blir samtidigt förb. det borde vara samhällets ansvar att se till att vi håller oss friska.

  Men här tillsätts det ena och andra och i slutänden har vi något obehagligt i vår kropp.
  Vi små gräsrötter sitter i kläm mellan hunger, pengar och livsmedelsindustrins starka grepp.

  Svara
 3. Znogge

  Antingen behövs en tillsats eller så inte. Ungefär så hade jag tänkt. Tyvärr är det nog inte så enkelt. Icke nyttiga parabener finns i vissa hudprodukter men inte i alla. I apotekets produkter finns av någon märklig anledning…

  Svara
 4. Svorskan

  Jag gör precis likadant. Försöker så gott det går att undvika. Sen har det visat sig att om jag verkligen vill ha bacon så får jag ta att det finns E250 i, men samtidigt finns alternativet att köpa färskt sidfläsk. Det jag inte har lagt någon möda på, då jag inte har tänkt i de banorna, är detta med tandkräm och deo. Krämer är jag medveten om däremot. Ofta är barn- och babyprodukter bra när det gäller hudvård. Kosmetika-industrin är extra försiktiga när det gäller produkter till barn, det finns inga mer arga kunder än föräldrar till barn som reagerar på produkterna.
  Sv: Hahaha! Nu har jag införlivat ”nuftig” ännu mer. Jag lovar att inte ta upp ämnet ytterligare. ;D

  Svara
 5. Svorskan

  Sv: Råd inför julbord med jobbet? Se till att vara nöjd på ALLA områden innan festen. Behovet av sex, fylle och uppmärksamhet fyller man dagarna INNAN. Sen kan man sitta och se hur alla de andra gör bort sig.. ;D

  Svara
 6. Svorskan

  Sv: Du är nog bättre än mig på att välja bort tillsatsämnen.
  Sv2: Hahaha, behövs det flera dagar, så får du nog ta några semesterdagar ja.

  Svara
 7. Diana

  Det är ungefär som när någon säger: Det är inte farligt. Min radar börjar pipa direkt. Vad är INTE farligt liksom?

  Svara
 8. Ama de casa

  Jag är inte alls så duktig på det där med onödiga tillsatser…
  Kanske borde jag försöka lära mig mer? Troligen. Men det är svårt att lära gamla hundar sitta…
  🙂

  Svara
 9. Ulrika

  På en resa för nåt år sedan turades hela sällskapet om att läsa den där boken (av Mats-eric Vadhannuheter) Den hemlige kocken(?)Det är ju fruktansvärt vad som gömmer sig i maten, transfetter och e-nummer och rötskadad gran och allt möjligt. Jag tycker att du gör helt rätt, även om jag av ren slöhet har slappnat av lite. Jag borde skärpa mig…

  Svara
 10. Ulrika

  SV: Rötskadad gran finns i vaniljglass, om jag inte minns alldeles fel. tydligen smakar det lite åt vanilj-hållet om man förstärker med några e-nummer…:/

  Svara
 11. Helen

  Ha ha….det vet jag! Men jag mörkade lite, ett par eller fler kanske eller så,,,
  Kramkram
  Nu orkar jag inte skriva alla bosktäver igen…men du vet vem!

  Svara
 12. Ia

  Sånt gör även mig misstänksam och så läser jag extra noga…lika med 30% mindre fett…mindre fett än vaddå???

  Näe, här försöker vi i största möjliga mån göra allt från grunden just för att inte bli konserverade i förtid!!!!!

  Förresten..jag berättade för en av mina vänner om Din tvestjärt (hon bor i Nkpg) och de hade fått långa hårstrån i maten där vid nåt tillfälle…känns som att där äter man INTE!!!!

  Svara
 13. Susanne P

  Visst ska man vara noga med vad man stoppar i sig och läsa på innehållsförteckningen men vissa dagar när man handlar blir man bara så trött…!
  En sån dag hade jag idag!
  Kram

  Svara
 14. Stattinskan

  Jag försöker undvika allt för mycket E-nummer, jag sparar vatten med vattenbesparande munstycken, jag sopsorterar och håller en vettig värme inomhus … samtidigt använder jag, inte särskilt sparsamt sköljmedel när jag tvättar och det lär vara ett ämne som inte går att bryta ner … Fast NÅGON last ska man väl ha 😀
  Gomorron

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.