Bara ett sammanträffande?

Både igår och idag har SvD skrivit om vargflytten. Dagens artikel i papperstidningen (ja, jag vet – Antikrundan, here I come) är av någon anledning inte med i nättidningen men handlar om att man i Sverige inte tänkt på att vi inte har lika stora vidder som i USA: ”Markfrågan glömdes bort”. Kontentan av det hela är att ”bristen på utrymme” skulle vara en anledning till att inte plantera in varg.

Bristen på utrymme?

Ska det vara en anledning till att ett djur som naturligt hör till svenska faunan inte ska få finnas kvar? Ska vi människor sätta oss över naturen ytterligare en gång? Det har ju inte gått så bra förut när vi har gjort det – men på den igen liksom.

Något av ett sammanträffande är att det på samma uppslag finns en liten notis som förtäljer att 23 viltolyckor inträffade i Värmland i torsdags och 21 i Uppsala län. Viltolyckorna med älg har ökat, berättar man.

Jaha?

Är det fler än jag som gör kopplingen att om det fanns mera varg, så skulle de övriga vilda djuren som älg, vildsvin, rådjur hållas nere på en rimlig nivå och antalet bilolyckor skulle minska. För vargar äter vilda djur – huhu.

Det gör jägare också. En del av djuren alla fall. Andra skjuter de bara. Och jägarna verkar ha väldigt mycket att säga till om i Sverige. Jag kanske inte behöver tala om att jag inte är jägare.

Men efter att ha publicerat det här är jag helt klart villebråd.


18 tankar kring ”Bara ett sammanträffande?

 1. Camilla

  Jag tror på din koppling,där ja.
  Ja…visst är det så!
  DÄR har du rätt men inte om dopp i grytan(eller blottbrö,som vi säger) ALDRIG att jag slutar med det. Kommer för alltid att vara jullunchen hemma hos oss! Så det så 🙂
  Kram på dig!

  Svara
 2. Susanne P

  Det är ett ämne det där med vargen…
  Människan har en förmåga att leka Gud och styra och ställa med naturen men man ser ju hur det går!
  Kram

  Svara
 3. Helen

  Helt rätt kopplat!
  Tur att inte syrran läser dig, för där uppe är denna fråga väldigt infekterad. Fast har man dagmammeverksamhet på landet med närhet till storskogen där den grå stryker omkring, så kanske det inte är så sköj!
  Jag är dock för vargstammens bevarande!

  Sv. Jo tack allt är bra, det har bara varit en sån där dag då allt blir galet, har haft lite syjobb som inte gick som jag tänkte och att sprätta det tar tid det!

  Nu väntar sängen även här med ett ihärdigt smattrande av iskallt regn på rutorna! Och månen!

  Sov så gott!

  Nattikram

  Svara
 4. annika

  Värmlänning som jag är och van att hamna i vilda diskussioner om utrotning eller ej. Ej säger jag, även om jag ryser vid tanken att dom rör sej inte så långt bort från vår stuga. Skulle inte vilja möta en i skogen, fegis som jag är.
  En Tjockbock i sängen vill jag inte heller ha. Hehehe, bästa jag hört på länge. Det kommer mera… pokonis A

  Svara
 5. Millan

  Åhh vilket sammanträffande men jag tänkte skriva om detta i min blogg idag fast åt motsatt håll… Jag säger så här….det finns inte plats här i Värmland. Vi har nästan inga rådjur kvar. Dåligt med älg. Det går inte längre att gå ut i skogen och släppa sin hund lös. Då är blir den uppäten. De är så många här så att de blivit mer orädda för folk så de kommer närmre inpå. För min egen del är jag inte ett dugg rädd för varg, men när man inte längre kan få ha sina husdjur ifred..eller sina lamm, kor eller annat levande då är det åt helvete. Vargar tar heller inte det de tänker äta. De river sönder en hel flock med djur. Till sist vill jag säga att gärna varg, men jag vill inte sitta med alla i knäet just i min lilla skog. Sen undrar jag varför man inte får tycka att vargstammen är för tät på somliga områden…då är man varghatare och vill utrota vargstammen. Ja nu är vi väl i blåsväder båda två….efter den här komentaren. HA! Kram på dig!

  Svara
  1. Krönikören

   Millan! Värmland är stort så jag antar att de 23 viltolyckorna i torsdags inte var i dina krokar.
   Jag förstår dig på ett sätt. Det är ju lite så vi människor är: gärna varg – men inte här, gärna fängelse – men inte här, gärna flygplats – men inte här, gärna ny motorväg – men inte här, gärna härbärgen – men inte här osv osv. Håll i hatten, för nu stormar det!
   Kram tillbaka!

   Svara
 6. Ama de casa

  Sv: Vi byter ut så gott som alla möbler i vardagsrummet utom soffan och fåtöljerna. Bytte träslag från furu-look-alike till ljus ek 🙂

  Svara
 7. Gun

  Det finns säkert flera aspekter i frågan, men jag har samma undringar som du. Dock kan jag ha viss förståelse för dem som har djur, och vargen runt knuten. Och mina äldre släktingar som är uppvuxna med ”akta dig så inte vargen kommer”, där är det djupt rotat att vara rädd och att hata vargen.
  Jag har annars funderat många gånger på det här med jägare överhuvudtaget. De utövar viltvård när de jagar, de gör det för att hålla nere stammen. Varför skriker de då när det finns få älgar att skjuta?

  Svara
 8. millan

  ..du har rätt..vi människor är sådana….ang upplysningen om chokladen är jag dig evigt tacksamt. Har bara inhandlat en påse Plopp jag skulle ha med mig…där halva påsen redan ligger i magen. Nä här får det nu styras upp! Jävlar vad det höll på att gå åt helvete.

  Svara
 9. Svorskan

  Jag har ingen åsikt som sådan, men jag har lite tankar omkring detta med djur som är utrotningshotade. Det är och har alltid varit så att vissa arter blir utrotade och sen uppstår det nya. Frågan är om vi skall se människans framfarande som en del av den naturliga processen eller inte. OM vi är det, borde det vi står för att utrota som naturligt också. Som sagt, jag har inga åsikter i frågan – jag har bara funderingar som är väldigt lösa.

  Svara
 10. elina

  ja akta dig så du inte blir det hetaste bytet….ja får konstatera att jag inte hänge rmed på allt här i dänemark..inte en varg så långt ögat kan nå….inte en gran heller:-) he he ja nej, inte deppig bara dålig dagsform, sov skitdåligt, tjafs hit och dit, chaffis hit och dit, handla handla stress stress..extremt ospännande bara! mn sånt vänder alltid för eller senare:-) ha t

  Svara
 11. Annelie

  Det ÄR faktiskt inifrån en bar. På Gamla stan, vi var inne och drack en varm kopp choklad i det trista vädret, jag blev lite snopen att dom faktiskt hade choklad…
  Det stod ett par killar och rökte utanför och precis när jag skulle fota tog fanskapet sitt glas och skulle dricka. Jag var ju då tvungen att gå ut säga till honom förstås!
  *skratt* Han satte snällt tillbaka det igen…… så jag kunde fota.
  Tack själv för idag, helt suveränt!
  Kolla bloggen….

  Svara
 12. Ia

  Ja, jag håller med.

  Sen vet jag också att det är lätt att tänka på ett vis när man inte har det runt hörnet och ett när man helt plötsligt har det men vi människor kan skydda oss från angrepp på tamdjur, att sen katter och hundar blir rivna är nog nåt vi får leva med precis som våra förfäder fick en gång.

  Bäst jag förtydligar…vi har två katter…vi har ett torp där det sågs varg i höstas och det var inte med glädje jag släppte ut katterna men..det är naturens gång..och våra katter hade tur!!!

  Sen skulle jag svara Dig på nåt men det har jag glömt 😛

  Svara
 13. Peterlarson

  Vargar är farliga och alldeles för många, dom finns snart överallt och dödar människor…..nej men just det ja, det enda trovärdigt dokumenterade tillfälle hittills, då varg dödat människor i Sverige, skedde i Gysinge 1821 och det var en varg som tidigare hållits i fångenskap och sedan släppts ut i skogen, utan att ha fått lärt sig att jaga.

  Trafiken dödade däremot förra året c:a en människa om dagen men bilar verkar det ju inte finnas för många eller för ont om plats för.

  Inte en helt relevant jämförelse, jag vet, men intressant för det perspektiv vi kan behöva ha ibland.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.