Bröd med oärligt uppsåt

Brödtext: När jag var liten hette bröd vad det var. Kärnmjölks-limpa, rågbröd, surdegsbröd, vörtlimpa, potatislimpa och så vidare. Man visste vad man åt helt enkelt (E-nummer visste vi inte vad det var då).

Sen kom en tid när hurtigheten nästlade sig in till frukosten. Då skulle vi äta Bergis!, Rasker, Sportis! och liknande. De som blev raskare och sportigare av de bröden är lätt räknade.

Därpå började bröden utforska Europa – eller dess landsbygd i alla fall – och vi kändes oss som globetrotters med grekiskt, spanskt och italienskt lantbröd på bordet. Matchande viner fanns till och vi var sååå internationella hemma i byn.

En hysteriskt humoristisk period när Socialstyrelsen anmodade oss att äta 6-8 skivor bröd per dag avlöstes av bakmaskinen. I varje hem av sin tid puttrade en maskin över natten och färdiga mjölpåsemarknaden jäste som aldrig förr.

Sen blev vi väldigt internationella och slutade döpa om alla mång-kulturella bröd och började svänga oss med både italienska och… och… andra språk. Jag tänker på tjabatta*, fåckassia**, panini, pave, pide för att nämna några. Resor har blivit onödiga, det räcker att ställa sig framför brödhyllan för att man ska inse sina språkbegränsningar.

Sedan en tid tillbaka har det börjat kavla sig in andra bröd på marknaden. De smyger sig in, flirtar med oss, försöker övertyga oss om att vi måste ha just det brödet. De heter saker som Njuta, Längtan, Fröjd, Härligt!, Harmoni, God i kvadrat, Må bättre och God Form.

Blir jag mera köpsugen på ett bröd som heter God Form för att jag inbillar mig att det på något magiskt vis gör mig i god form? Ju fler mackor, desto bättre form, liksom. Utan träning. Fantastiskt! Och börjar jag dagen med fem skivor Harmoni är jag garanterad plats på bussen och bara trevliga möten. Ha! (Ska läsas med ett sarkastiskt tonfall.)

Jag köper inte bröd med såna övertydliga namn. Lika lite som jag skulle köpa en ”riktigt bra bil” av Ärlige Harrys Begagnade bilar.


*ciabatta

**focaccia

15 tankar kring ”Bröd med oärligt uppsåt

 1. Anonym

  ha ha ha…gud var kul, har faktiskt tänkt på det också!!!! men du….du glömde att nu för tiden FÅR man ju inte ens äta bröd….de är ju fel GI på det….ha re:-)

  Svara
 2. elina

  ha ha ha…..gu vad roligt!! har tänkt på samma sak också!!! men du…du idag får man ju typ inte äta bröd…..det är ju fel GI:-) ha re!

  Svara
 3. Helen

  Gourmet lant! Passande att äta på landet av en gourmeeeeee! De andra får vara! Ja nu går det inte i så många knop med knut! See you!

  Svara
 4. Susanne P

  Du har så rätt i det du skriver!
  Och vad innehåller dessa bröd (förutom mjöl, jäst & vatten) jo en massa tillsatser som gör att brödet håller sig färskt i veckor!
  Och dyrt har det blivit också!
  Kram

  Svara
 5. Henrik Olsson

  Det finns så mycket bröd att köpa idag, men jag kör oftast på vanligt sportknäckebröd 🙂

  Sv: Nja, jag tror faktiskt att klockan var 03.51 när den ringde. 😛

  Ha en fin dag!

  Svara
 6. Znogge

  Vilken bra spegling av brödets perioder! Numera verkar en del nästan vara rädda för att äta bröd dessutom…

  Synd för visst är väl nybakat bröd bara så gott!

  Svara
 7. Ia

  Helt sant det Du skriver! Döm om min förvåning när jag insåg att pain riche var en svensk (namn)uppfinning!!!!!

  Det lustiga var att Gammelsonen och jag hade en diskussion idag just om bröd…vart tog dinkelbrödet vägen? Alla skulle äta och baka dinkelbröd för bara nåt år sen….nå, jag har börjat på att baka surdeg så nu vill inte familjen ha nåt annat..inte jag heller förresten 😛

  Sv; Jo…fundera ett tag till Du på skrumpna snoppar och tantsnusk….men den var riktigt bra och rolig så nu ska jag försöka hitta nåt mera av henne 😀

  Svara
 8. finafrun

  visst det är sant, jag har också varit med om att barnen har ändrat sina önskelistor i sista minut 😉

  Ha en skön kväll!

  Svara
 9. Stattinskan

  SVAR: … och nu blir det bara värre och värre .. totalt förfall, för nu har adressändingssidan (ska flytta) talat om för mig att jag inte heter vad jag heter och att jag defintivt inte är född … ja, i allafall inte på det datum som står i passet 😉

  Svara
 10. Annelie

  Mycket bra! Jag försökte ge mig på att baka surdegsbröd, men lyckades liksom aldrig få till det där riktigt, så jag gav upp. Fattar du hur värdelös jag är! Och dessutom blogga! En blogg utan surdegsbröd, är det ens möjligt?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.