En dold sida av sommarsverige

Vad gör vi en hel del på sommaren? Jo, vi åker och hälsar på vänner och släkt på deras sommarställen, åtminstone vi som inte har något eget.

Och vad blir då den automatiska följden av ett sådant besök? Övernattning förstås! Vi har ju inte bara åkt långt utan även grillat eller ätit kräftor eller rutten fisk och inmundigat rinnande tillbehör.

– Ni kan sova i lillstugan! är ord som numera får mig att bli misstänksam. De följs nämligen väldigt ofta av:
– Ja, den är ju gammal och inte så fin, men bäddsoffan är jätteskön att sova i! 
Nu ska vi ha i åtanke att den som säger det inte har sovit en enda natt i den. I alla fall inte sedan han eller hon var sju år och på besök hos farmor.

Det är nu du måste skaffa en sjuk släkting eller ett läckande tak som genast måste åtgärdas, för nu är det fara på färde: Gamla bäddsoffor är livsfarliga och bör undvikas! Kosta vad det kosta vill. De är utan undantag stenhårda eller ultramjuka och hängmatteformade och har makten att förvandla resten av semestern till ett helvete. Och så kommer du tillbaka till jobbet tröttare än någonsin med inflammerad axel, ryggskott och nackspärr. Och eftersom kollegorna vet att du varit på kräftskiva är det ingen som tror dig när du försöker skylla din märkliga haltande gång på bäddsoffan.

Nästa fara är de före detta kuddarna. De är alltid några relikter som farmor köpte 1932 och totalt omöjliga att forma på något sovaktigt sätt. Redan vid andra världskrigets slut hade fjädrarna i dem ersatts av kvalster och muslortar. Och, som vi alla vet, hjälper det inte att skaka dem på hundra olika vis, förutom för att avhysa eventuella musfamiljer innan de får ansiktskontakt. Vidare är det en fördel om man är lite mögelkänslig eftersom en täppt näsa förskonar en mot stugans unkna dofter.

Som en dröm framstår inklusive-allt-resan till ett nybyggt hotell. Jag förstår verkligen varför charterresandet ökar. Om nu sängen skulle råka vara obekväm så har man åtminstone varit utomlands. Och sluppit nässlorna utanför torrdasset – bara en sån sak.

5 tankar kring ”En dold sida av sommarsverige

 1. mrs P

  Åh va roligt och jag kände igen varenda grej … Dels har jag själv råkat ut för detta och … I våran gäststuga fins tackolov ingen bäddsoffa … Men kuddarna är från 19oosteckipipa.
  Knöliga, solkiga och riktiga terrorredskap. hehe du e roli du … Tack, för det inlägget och stort tack för att du gillar boken … hittils … pokonis A

  Svara
 2. Annelie

  Huuuuuuja, jag hoppas bädsooforna och de unkna kuddarnas tid är börbi för våran del.
  Jag kan känna dofterna än av de äckliga kuddarna man fick ligga på ibland…

  Svara
 3. Helen

  Gomorron!
  Kan konstatera att du är en av de som läser! Undrar om någon reagaerat på skimmad? Kramkram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.