Utlandsfödd eller invandrare

Vi ser och hör oftare och oftare orden utlandsfödd, med utländska föräldrar, utomlands född. Jag tolkar det så att utlandsfödd är en eufemism för invandrare. Behöver vi den?

Jag tror att samhället, då menar jag bl.a. media och myndigheter, anser att invandrare har blivit ett för negativt laddat ord och därför måste bytas mot något som inte är lika laddat. Vips! så dyker ordet utlandsfödd upp. Det är antagligen inte invandrarna själva som har bett om det, utan det är säkert en missriktad välgärning där vi svenskar återigen visar hur konflikträdda/strutsbeteendeaktiga vi är. ALLT ska vara politiskt korrekt.

Igår kunde vi läsa och höra om skillnaderna i betyg bland utlandsfödda barn. I korthet kan man säga att det visade sig att barn från krigsdrabbade länder hade sämre studieresultat är de från icke krigsdrabbade länder. Överraskning! Frågan är om vi hade tyckt att resultatet var mer skrämmande om eleverna kallades för invandrare. Det blir liksom inte bättre för att man hittar på nya ord och begrepp eller döper om saker till något finare. En städare är en städare även om vi kallar honom/henne för lokalvårdare.

Om vi följer utvecklingen borde Invandrarverket som blev Integrationsverket snart bli Utlandsföddverket.

Agatha Christies ”Tio små negerpojkar” fick byta namn till ”Tio små indianer” och sedan till ”Och så var de bara en”. Därför måste vi snart döpa om Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” till ”De inlandsfödda” och ”Invandrarna” får heta ”De utlandsfödda”. Solklart!

Ska man vara PK så ska man.


DN, SvD, AB, Metro

2 tankar kring ”Utlandsfödd eller invandrare

  1. Helen

    Hej! Bra analyserat! Nu har jag fått igång en gammal maskin så nu blir det lite lättare att läsa, den där lilla HTC var inget för mig! Hastar vidar, tandläkarn nästa…..Kram

    Svara
  2. Emmy

    Så sant, i Sverige skapar vi ofta sådana små problem med negativt laddade ord och byter helt sonika ut dem istället för att hitta roten på problemet och försöka förändra vad ordet egentligen betyder. Inte lätt det där med språk!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.