Information och information…

Vitsen med information är att ge eller få upplysning eller underrättelse om något. Information kan delas in i fyra olika grundtyper:

 1. Bra information. Det är alltså den typ av information som lyckas uppnå målet: Mottagaren förstår. 
  Ex: Tryck på knappen START för att sätta igång motorn/tandborsten/dvd:n etc.
 2. Överinformation. Den information som visserligen uppnår målet, men i ett bludder av oväsentlig fakta. 
  Ex: Vi säger att du skulle vilja starta datorn och då letar du reda på en knapp som oftast är rund men en gång såg jag en som var avlång och silverfärgad och jag kommer ihåg det så väl för det var den fredagen som jag – och du vad varmt det var den dan! – och min dåvarande kollega, ja hon slutade strax efter det, sökte sig till något ensamarbete som fyrvaktare eller var det nattväktare i ett dagcenter och jag fick världens skoskav för det var första dagen jag var barfota i nya skorna och du gissa om det var svettigt och så trycker du på den.
   
 3. Felinformation. Information som uppnår målet men ur galen synvinkel. Något som politiker och personer i maktställning konstigt nog drabbas av oftare än andra. 
  Ex: Alla sjukskrivna kan arbeta.
   
 4. BWI. Uttytt blir det besserwisserinformation. När målet bara skenbart är att upplysa om något. Egentligen handlar det om att tala om hur bra man är själv och vilka idioter alla andra är. Du känner igen BWI:n på att du oftast kan läsa den hur många gånger som helst utan att bli klokare. Däremot kan det hända att du blir a) full i skratt b) skitarg c) deprimerad pga ointelligens. 

  Ex 1: ”Installera den här uppdateringen för att förbättra JSON-interoperabilitet i Internet Explorer 8 i enlighet med femte upplagan av ECMAScript-standarden. När du har installerat uppdateringen måste du kanske starta om datorn.” 

  Ex 2: (*) ”Front Page” will only affect WP 2.5 and newer: For those newer WP versions, IF you select a static ”Page” page, as the home page, then ”Front Page” becomes the actual homepage, while the ”Homepage” will be the home page for posts (but not the whole blog). If no static front page is selected, Homepage and Front Page will be the same.”

Jamen vadå kanske måste starta om datorn?! Lite tydlighet skulle inte skada, fnys. Och så ska jag be att få en page tack, page, front eller home spelar inte så stor roll. Eller förresten, jag tar en av varje tack.

2 tankar kring ”Information och information…

 1. Helen

  HAHAHA…………..högläsning för gubben! Suveränt! Tackar så himla mycket för dagens överraskning! Mail finns………Kram H

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.