Varför är påsken gul?

Jul och allt blir rött, påsk och allt blir gult. Varför det? De flesta av oss vet att både jul och påsk har med världens antagligen mest kände snickare att göra. Nej, inte Martin Timell – den andre. Men varför rött när han föddes och gult när han dog och återuppstod? Och ingen färg alls när han for tillbaka till himlen, alltså Kristi Himmelfärd. Ologiskt.

Den gula färgen kommer säkert av alla kycklingar och äggulor som vi får dras med under påsken. Men hade Jesus verkligen en massa kycklingar med sig när han återuppstod? Eller så blev alla kycklingar livrädda när den döde började knalla omkring, flaxade hej vilt och lämnade honom i en sky av gula fjädrar. Och för att symbolisera detta sätter vi fast gula fjädrar i björkris. Hmm…Visst känns det som om resonemanget inte är riktigt färdigvärpt?

Lite efterforskning visar att fastetidens slut infaller när hönsen började värpa, förr i tiden alltså, när hönor värpte när hönor skulle och inte för att människor hade bestämt det. Då blev det bara så: påsk=ägg. Sen trillade = bort och påskägget var fött!

Påsken borde egentligen
vara rosa. Den inleds ju med en skär torsdag. Äh, jag bara skojar. Det vet väl alla varför den heter så. Eller? När sonen var fem år var han med förskolan på påskgudstjänst. Prästen frågade om någon hade hört talas om Skärtorsdagen. Tystnad. Tills sonen resolut sa: ”Men jag har hört talas om Skärgårdsdoktorn!” Skär som skär. 

Glad Påsk!


intressant.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.