Vägverket talar med kluven tunga

När jag först hörde talas om att hastighetsgränserna ska höjas på vissa vägar, tyckte jag att det lät lite konstigt. Samtidigt talar man ju om att antalet trafikdöda ska minskas (har vi fortfarande nollvisionen?) och sambandet mellan fart och döda är väl ingen hemlighet. Genom att sänka farten ska vi också minska på koldioxidutsläppen, vi har visst något mål att uppnå, har jag hört.

Där jag bor har hastighetsgränserna höjts på en del vägar, mest från 70 till 80. Jag har inte sett till en enda sänkning. Tydligen är luften tillräckligt ren här och antalet trafikdödade är okej eftersom det dessutom numera är tillåtet att köra i 100 km/h på motorvägen, jämfört med tidigare 90 km/h.

Så där kommer jag i belåtet spinnande 100 på motorvägen och blir nästan bländad av Vägverkets nya ljusskylt med uppmaningen: 

Sänk hastigheten! 

Men hallå! Ni har ju precis HÖJT hastigheten! Hur ska ni ha det? Nä Vägverket, snart Trafikverket, leta fram nål och tråd, sy ihop tungan och bestäm er.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.