Kvinnodagen och DN:s dinosaurier

Idag är det Internationella kvinnodagen. 100 år i år läste jag nyss. Oj, är den så gammal, tänkte jag då. Då borde den ju ha hunnit göra en hel massa, eller hur?

Under OS noterade jag att man numera sa både ’dam’ och ’herr’ om de olika sporterna. Vilket framsteg! Att man inte bara tog för givet att till exempel ishockey är herrishockey. Därför blev jag besviken när jag i gårdagens dn.se tittade på rapporteringen från Vasaloppet. Det var Herrvasan som låg på startsidan och därmed hade störst rubrik och även bild. I sidokolumnen fanns ”Vinnare de tio senaste åren” och ”Några favoriter”. Bara herrar. Tror du att motsvarande fanns för damerna?

Exempel på ojämnheten i rapporteringen: 

08.51: Luckan mellan täten och klungan har växt. Topp tre förbi Smågan var 1 Lars Suther IFK Mora, 00:31:45, 2 Joakim Engström IFK Mora 00:31:47, 3 Thomas Alsgaard Norge 00:31:48. Många av favoriterna hamnade efter. Stanislav Rezac 7, Oskar Svärd 12, Anders Aukland 16, Daniel Tynell 27, Erik Eriksson 32 och Jörgen Brink 51.

08.38: Sandra Hansson blev första kvinnan förbi Smågan på omkring 35 minuter.”

En dam på nio herrar. Det talar sitt tydliga språk.

Som grädde på moset missar/glömmer/struntar man i att berätta vem som vann Damvasan. Det går inte ens att skylla på att hon inte var svenska. Skäms på er på DN:s sportredaktion. Titta på rapporteringen på svd.se och lär er något. Och sen kan ni avskeda dinosaurierna.


AB, DN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.