Är hundar finare än ursäkter?

Medierna är översvämmade av hundar – en sex, sju hela kennlar! Men inte vilken sort som helst, pudel ska det vara. Numera är det ingen som ber om ursäkt eller uppmanas att be om ursäkt – man ska göra en hel pudel.

Uttrycket betyder enligt Wikipedia: på order uppifrån göra offentlig avbön på ett påfallande ödmjukt sätt, som kontrasterar mot tidigare kaxigare uppförande (lika lydigt och ekvilibristiskt som en dresserad cirkuspudel).

Ska man tolka det som att den som gör en hel pudel inte behöver mena det? Gör bara som husse/dressören lärt dig! I så fall är en ursäkt mera djupgående och mera ärlig. Så om någon gör något dumt mot mig vill jag hellre ha en ursäkt än en pudel. Ursäkten kan man ju dessutom ha kommit på själv – det är så trist när någon annan har kommenderat fram en pudel. Frågan om hur genuin den är kan diskuteras. ”Hit!” ”Ligg!”

Får vi snart se ett nytt verb födas? Att pudla. Jag hör redan barnen: ”Jag pudlade visst, direkt, det gjorde jag, det är sant!” och ”Nu måste du faktiskt pudla! Du tog allt godis!” Vid närmare eftertanke; det finns ju fyra olika sorters pudlar: toy-, liten-, mellan- och storpudel. Så vi kan gradera våra pudlingar: en toypudling = att pudla bara lite, när man inte menar det, en storpudling = då någon är så in i Norden ledsen över det man gjort, inte nödvändigtvis en själv dock.

Sällan har väl pudlarna varit så omskrivna i medierna. Men om det är så värst positivt att bli förknippad med folk som gjort och sagt idiotiska saker – det är en annan femma. Vi får nog pudla till pudlarna.


AB, AB, AB, AB, AB, DN, SvD, SvD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.