Vaddå sportlov?!

Vem har hittat på det? Vi har sommar-, höst-, jul- och påsklov. Tydliga och bra lov som man förstår. Så kommer SPORTlovet inglidande på en grusblandad snöblaffa. Vaddå sport? Säkert en hurtbulle som har bestämt det. Det låter som att man får vara sportfri hela året men just den veckan SKA man bara sporta. Ut och flänga i fjällen och stå i liftkön och bo i en stuga där furu anfaller en från alla flanker. Eller så ska man flåsa runt i skidspåret med istappar à la snor och svära över alla som har barn, hund eller hjärncellsbrist. Alltså de som har vågat sätta något fotaktigt i spåren.

Om vi bortser från det rent praktiskt omöjliga att som förälder vara ledig alla dessa lov – herregud hur många semesterdagar tror de att man har? – så är alla resor, stugor, hotell och liftkort extra dyra just på sportlovet. Plus att väglaget sällan är körvänligt och vinterkräksjukan härjar som värst. Och förutom att man måste knapra på de värdefulla semesterdagarna så straffas man dubbelt genom att tvingas betala extra mycket för allt. Ska vi verkligen ha det så här?


DN Sportlov med sol och lagom kallt, DN Stockholmarna tar sportlov, AB Tusentals sportlovslediga… DN Trafikproblem för sportlovsfirare

2 tankar kring ”Vaddå sportlov?!

 1. Majsan

  har just läst din krönika an sportlov. Jag håller med om allt. Alla de här loven ställer verkligen till det för alla arbetande mammor och pappor. Och tänk på alla resor som ”alla” skall göra, helst utomlands. Annat räknas liksom inte. Jag minns min tid som ensamstående mamma med tre barn och sportlov. Det var jättejobbigt och inte hade man råd med någon resa. Alla andra fick resa bort och där var vi ensamma i hela radhusområdet. Det kändes faktiskt. Pappan var vid den tiden bosatt i USA så honom hade man ingen hjälp av. Även höstlovet har ju blivit ett sånt där lov när ”alla” skall resa bort. Jag mins när sportlovet inrättades. Det började under kriget och kallades då ”kokslov”. Man skulle spara bränsle. Sedan utvecklades till några ”studiedagar” för lärare för att sedan kallas februarilov under en vecka samt slutligen nu ”sportlov”. Jag mår nästan illa av ordet!

  Svara
  1. Krönikören

   Majsan! Det var intressant att läsa. Hade inte en aning om att det började som ”kokslov” för så pass länge sedan. Från bränslesparande till att resa iväg; utveckling?
   Hälsningar
   Krönikören

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.