”Som att sila mygg och svälja kameler”

Ett av mina favoritordspråk är ”Som att sila mygg och svälja kameler”. Har jag trott ja, ända sedan jag var arton år och sommarjobbade i Båstad. Det var nämligen min dåvarande chef, en riktig matrona, som gjorde mig bekant med uttrycket på ilsken skånska. Det är bara det att det inte är något ordspråk, har jag just lärt mig – det är ett ’idiomatiskt uttryck’ vilket betyder talesätt.

Skillnaden mellan ordspråk och talesätt är att det förstnämnda består av en fast mening som inte ska ändras medan det sistnämnda kan infogas i meningar och anpassas efter sammanhang och språkvariant.

Jag gillar talesättet. Och det verkar även regeringen göra. Eftersom de gör det mest hela tiden menar jag. Nu handlar ju inte det här om myggor och kameler, utan om oväsentligheter och stora viktiga frågor. Jag tänker på hur Carlgren daltar med den pyttelilla handfull människor som bor i närheten av områden där det finns varg – det är ju sååå viktigt att de personerna går med på att varg planteras i deras omnejd. Medan Husmark Pehrsson fullständigt kör över sjukskrivna och en stor del av befolkningen som protesterar mot nya sjukförsäkringslagen.

Vi kan alla bli sjuka, njaaa kanske inte riktigt mörkblå personer förresten (man blir nog immun när man går med i partiet), men det är inte troligt att så värst många av oss kommer att bli granne med vargar.

Här ligger det en hund begraven, kan man tro. Eller hur går nu den där med den lilla tuvan som stjälper ett stort lass?


DN, SvD, AB

1 tanke kring ””Som att sila mygg och svälja kameler”

  1. Micke

    Hejsan! Ville bara säga att uttrycket kommer från Bibeln, (Matt. 23:23-26) och där det står i sitt sammanhang förklaras det ganska tydligt vad som avses. =)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.