Det är så konstigt nuförtiden 2

Visst är det konstigt när ens läkare bedömer att man behöver vila och kanske vård, och därför sjukskriver en för att man inte kan jobba och så kommer en handläggare på Försäkringskassan och säger att ”Jo, men du kan säkert jobba!” För om du inte gör det får du ingen ersättning. Konstigt.

  Och visst är det konstigt att en handläggare på Försäkringskassan vet bättre hur det är ställt med arbetsförmågan än vad en medicine doktor gör?

  Nyligen kunde vi läsa om gymnasieläraren med bröstcancer, som efter en heltidssjukskrivning kunde arbeta deltid. Men Försäkringskassan bedömde att hon säkert kunde arbeta heltid om hon tog ett annat jobb. ”Säg upp dig och bli spärrvakt.” Va?! Är det att visa respekt och medkänsla? Och hon är dessvärre inte ensam. Igår fick vi läsa och höra om den tragiska historian med en kvinna som blev nekad sjukpenning av en handläggare, med motiveringen att det nog finns något jobb som hon kunde utföra, några timmar per dag. Som att vända papper på något litet företag. Ymf. Jag undrar:

  • Vilka/hur många arbetsgivare anställer någon som är deltidssjukskriven? När det finns många många friska som vill ha tjänsten.
  • Vilka/hur många arbetsgivare skulle bevilja deltidstjänstledighet för någon som är sjukskriven på deltid?
  • Vilken människa med ett bra jobb, kanske ett som kräver utbildning, vill säga upp sig från det för att bli deltidsarbetslös? 
  • Är det värt att flytta många mil för att ”bevaka en telefon” några timmar om dagen? Kan det till och med vara så att man kan bli sjukare av att tvingas flytta?
  • Hur många ska behöva ta livet av sig innan det blir någon förbättring? 

  Om man har ett jobb som är för tungt eller inte passar längre när man har en sjukdom att ta hänsyn till, så gör säkert de allra flesta vad de kan för att omskola sig eller hitta ett mera passande jobb. Folk som fuskar med systemet kommer alltid att finnas och dem kommer vi inte undan. Men det stora flertalet är ju människor som vill göra rätt för sig och som vill bli friska. Chansen att bli frisk minskar nu, när man på den tid som läkaren bedömer behövs för vila, är tvungen att delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram eller söka jobb.
  Allt detta har bidragit till att svenskan fått ett nytt begrepp eftersom läkare numera pratar om ”försäkringskasseutlöst depression”. Det innebär att sjuka personer blir ännu sjukare av Försäkringskassans agerande eftersom även depression läggs till sjukdomsbilden.
  Numera är sjuk=sjuk, ej eller delvis arbetsför enligt läkarexpertis och en själv, men sjuk=tillräckligt frisk för att jobba enligt Försäkringskassan. Jo, nog är det konstigt nuförtiden, sjukt konstigt.


AB 100114 Vi försöker möta alla med respekt och medkänsla

Metro 100114 Proteststorm mot nya reger för sjukskrivna

AB 100114 Nya reglerna – rena fiaskot

SvD 100113 Regeringen varnades för självmord bland sjukskrivna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.