Klimatmötet kontra ljusinfernon

Vi är mitt i vår mörkaste årstid där bristen på den upplysande snön antagligen beror på klimatförändringarna – som vi själva är skyldiga till. Det är nu vi behöver mera ljus och det är därför som julpyntet kommer så lägligt.

Medan vi med spänning och engagemang följer klimatmötets utkomst där det spås bli svårt att uppnå tvågradersmålet (kom igen nu då! Vi MÅSTE sänka kolidioxidutsläppet fatturväl!) så, ja vad gör vi då? Jo, då pyntar vi för julen. Med el. I massor. Hela året har vi sopsorterat och återvunnit, tagit bussen istället för bilen, använt tofflor istället för höja värmen, köpt lågenergilampor och använt värmeljus bara till speciella tillfällen. Men så blir det första advent och då glömmer vi allt och riktigt frossar i elslukande saker. Det är inte längre bara små fina adventsstakar i våra fönster utan det är MASSOR med ljusstakar och hängande stjärnor av alla de slag. De som förut nöjde sig med en enkel ljusslinga på balkongen eller runt en buske, klär idag in hela balkongen med nät av ljus eller täcker in träd med en matta av lysen.

Lysande tomtar, renar, snögubbar och gud vet vad sticker oss i ögonen. Är det fint, snyggt, coolt? Det tycker inte jag i alla fall. På vissa gator verkar husägarna delta i en ”värsta julpyntet-tävling”, solglasögon och skygglappar rekommenderas på dessa vägar.

”Äsch! De drar så lite ström de här nya ljusmattorna, så det märks inte i det stora hela. Och vi behöver lite ljus nu.” Men se dig omkring! Tror du att du är ensam om att förvandla hus och trädgård till ett ljusinferno? Alla bäckar små… du vet. Hur mycket el skulle hela världen spara in om alla avstod från hälften av sin julbelysning?

Funderar över vilket som är mest klimat- och miljövänligt: Att slänga sin gamla ljusslinga och därmed öka avfallsbelastningen och köpa en ny med led-ljus eller använda den gamla så länge det går även om den drar lite mera el? Liknande frågor dyker upp hela tiden, en komplett miljömanual skulle vara önskejulklappen. Tänk att bara kunna slå upp om det är bättre att köpa en ny kupévärmare som drar mindre el än att behålla den gamla. Att den nya är liten som en cd-skiva och mycket effektivare jämfört med den gamla som är stor som en skokartong – för knähöga stövlar – och låter som en helikopter som går ned för landning, ska man då inte ta hänsyn till. Jag omformulerar: Försöka låta bli att ta hänsyn till.

Det var lättare förr, när okunskapen tillät oss att konsumera utan eftertanke. Nu måste vi tänka till innan vi köper nytt och slänger gammalt. Och medan jag tänker så kan jag ju passa på att gå och släcka ljusslingan på balkongen.


DN 091207 Turesson: ”Det kommer att bli svårt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.