Svenskarna blir alltmer hjälplösa

Har du tänkt på hur hjälplösa vi svenskar framstår numera, åtminstone i vissa teveprogram? Vi behöver hjälp med massor av olika saker. Offentlig hjälp.

Singelmammor behöver hjälp att hitta en ny man, bönder behöver hjälp att hitta en make/maka, överviktiga behöver hjälp att banta, överkonsumerare behöver hjälp att förstå att man inte bör handla prylar för tio gånger mer än lönen varje månad, barnfamiljer behöver hjälp att uppfostra sina barn, barn behöver hjälp att uppfostra sina föräldrar, hundägare behöver hjälp att fostra sina hundar, husägare behöver hjälp att inreda snyggt och renovera, grannar behöver hjälp att lösa sina fejder, vissa behöver hjälp att lära sig städa (undrar om en del av dem jag såg verkligen hade alla fåren i hagen?)… Listan kan göras lång.

Dessa och liknande behov av hjälp, eller i alla fall en del av dem, har säkert funnits sedan flera generationer tillbaka. Däremot tror jag att viljan att ”tvätta sin byk” inför allmänheten är ett fenomen som kommit på senare tid. Förr skämdes man över sånt man själv ansåg att man misslyckats med, eller pratade inte alls om det. Idag nästan stoltserar man med det och visar gärna upp det för miljontals tevetittare.

Är det så att chansen att bli en kändis överskuggar risken att framstå som behövande eller mindre lyckad i teve? Kändis, till vilket pris som helst är nog det som ofta gäller. (Öh, kolla, där går den där idioten som hellre köpte en handväska än mat till sina barn). Eller så har vi sänkt nivån för vad som kan vara lite generande.

Jag har råkat se några gånger på en engelsk tevekanal om läkare som tar sig an människor som har åkommor som är för generande att gå till en vanlig läkare med. Men att visa upp dem för miljontals tevetittare är inte generande!? Dit kom bland andra killen med sin illaluktande snopp, och jodå, allt visades, inklusive det gula ostliknande klegget, och mannen med de extremt illaluktande fötterna. Okej att man får nagelsvamp men kan man inte klippa tånaglarna innan fötterna ska filmas? Åtminstone ett par månader innan. Han hade problem att träffa kvinnor eftersom han inte ville ta av sig skorna. Jaha, ja nu kan han vara säker på att ingen kvinna som sett programmet har minsta lust att träffa honom. Eller deras väninnor. Och deras väninnor.

Det finns en ny hjälpbehövande grupp av människor i samhället: Alla sjuka som trots läkarintyg på att de inte är arbetsföra tvingas till arbete av Försäkringskassan.

Bert!! Var är du? Du som är så bra på att tampas med kommunpolitiker om skolmaten, nu får du gärna ta dig an Försäkringskassan. Gärna klockan 21.00 någon vardag, kanalen spelar ingen större roll.

1 tanke kring ”Svenskarna blir alltmer hjälplösa

  1. Peterlarson

    Ja, det är något underligt med denna önskan att visa upp sig för så många som möjligt. Det har förmodligen att göra med ett behov av att bli bekräftad. Men kan det inte vara nog att vara bekräftad av sig själv, familj och vänner? Kanske känner vissa sig inte ens bekräftade av sig själva och blir då hellre bekräftade av hela världen som ”Den dumma gåsen” eller ”Elefantmannen”.
    Jag undrar lite hur stort detta behov är på andra platser än i de länder där levnadsstandarden är klart över existensminimum

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.