Loppet är kört

Hur hon än vänder sig har han rumpan bar, skulle man kunna säga. Det handlar förstås om Caster Semenya, vars könstillhörighet blev en het potatis när hon vann VM-guld i 800 meter. Fast senare visade sig att det hade varit en het potatis redan innan hon sprang VM. Vi kan nog vara överens om att den fortfarande inte har svalnat.

Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har nu beslutat i samråd med Sydafrikas regering att Semenya får behålla sitt guld och att resultatet av könstestet hemlighålls.

”Hon och familjen får analysera de vetenskapliga råd hon fått angående hennes hälsa och ta beslut om framtiden”.

Enligt Sydafrikas idrottsdepartement är det upp till 18-åringen att själv bestämma över sin framtid, om hon ska fortsätta att tävla eller inte.

Dessa uttalanden kommer givetvis att tolkas som att hon inte är en hundraprocentig kvinna. Undrar hur många procent som krävs för att räknas som kvinna.

I vilken sits sätter det henne? Om hon slutar tävla kommer alla att tro att det beror på att hon är en han, eller kanske en hermafrodit. Om hon fortsätter tävla kommer konkurrenterna att skrika högt och protestera. Självklart. Vilken kvinna vill tävla mot en icke-kvinna i den sporten? Om jag var en kvinnlig 800-meterlöpare skulle jag byta gren i så fall.

Stackars Caster. Hur hon än gör framöver kommer det att tolkas och misstolkas. Och stackars hennes kurviga konkurrenter. Jag skulle inte vilja vara i hennes fyrtiofyror nu.


SvD 091119: Semenya får behålla guldet, Dn 091119 Semenya får behålla VM-guldet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.