Det är så konstigt nuförtiden

Visst är det konstigt när ens läkare bedömer att man behöver vila och kanske vård, och därför sjukskriver en och så kommer en handläggare på Försäkringskassan och säger att ”Jo, men du kan säkert jobba!” För om du inte gör det får du ingen ersättning. Konstigt.
  För ett antal år sedan var Sverige känt för sin stora sociala välfärd. Sen började det gå utför. Nu går det utför i hundraåttio, botten närmar sig, kraschen är oundviklig.
  Nyligen kunde vi läsa om gymnasieläraren med bröstcancer, som efter en heltidssjukskrivning kunde arbeta deltid. Men Försäkringskassan bedömde att hon säkert kunde arbeta heltid om hon tog ett annat jobb. ”Säg upp dig och bli spärrvakt.” Va?! Och hon är dessvärre inte ensam.

  • Vilka/hur många arbetsgivare anställer någon som är deltidssjukskriven?

  • Vilka/hur många arbetsgivare skulle bevilja deltidstjänstledighet för någon som är sjukskriven på deltid?

  • Vilken människa med ett bra jobb, kanske ett som kräver utbildning, vill säga upp sig från det för att bli deltidsarbetslös? 

  Om man har ett jobb som är för tungt eller inte passar längre när man har en sjukdom att ta hänsyn till, så gör säkert de allra flesta vad de kan för att omskola sig eller hitta ett mera passande jobb. Folk som fuskar med systemet kommer alltid att finnas och dem kommer vi inte undan. Men det stora flertalet är människor som vill göra rätt för sig och som vill bli friska. Chansen att bli frisk minskar nu, när man på den tid som läkaren bedömer behövs för vila, är tvungen att delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram eller söka jobb.
  Allt detta har bidragit till att svenskan fått ett nytt begrepp eftersom läkare numera pratar om ”försäkringskasseutlöst depression”. Det innebär att sjuka personer blir ännu sjukare av den nya sjukförsäkringslagen eftersom även depression läggs till sjukdomsbilden.
  Numera är sjuk=sjuk, ej eller delvis arbetsför enligt läkarexpertis och en själv, men sjuk=tillräckligt frisk för att jobba enligt Försäkringskassan. Jo, nog är det konstigt nuförtiden, sjukt konstigt.


Läs mera:

DN 091127 ”Deltidssjuka tvingas söka jobb”, DN 091202 ”Svårt candersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete”
SvD 091127 ”Deltidssjuka tvingas söka jobb”
Metro 091127 ”Deltidssjuka tvinga söka jobb”, 091112 ”Cancersjuka Carin måste jobba heltid”, ”Läkare rasar mot F-kassans regler”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.