Garanterat konstigt med garantier

Jag har tidigare tyckt att GARANTI är ett så bra ord, tryggt och säkert. Om ordet garanterad eller garanti finns med i bilden så känns allt sååå fint.

Tänk på garanterad vinst; den har man ju fallit för en gång eller två och kommit hem med en nyckelring med ett gosedjur på som ser ut som en blandning mellan en elefant och tokorange råtta. Eller garanti på den nya dyra elektronikprylen om den går sönder, där just den del som gått sönder aldrig omfattas. Resegaranti – pengarna tillbaka om det regnar, långnäsa! För att inte glömma ”sex års rostskyddsgaranti”, som är en av mina favoriter. Den gäller under förutsättningar som inte existerar. Hur tryggt är inte det?

Och så ett litet wild card i garantigänget: Vårdgaranti. Det känns ju sååå bra att veta att om jag blir sjuk och behöver behandling eller operation så är jag garanterad det så snart som möjligt eller senast inom 90 dagar. Vaddå? Jaha, det behöver inte vara i närheten. Nähä. Men Gun-Britt, 82, kvistar enkelt över från Stockholm till Luleå med sin utslitna höft som gör att hon knappt kan gå. Och är det fullt så får man vänta tills det finns plats. Så var det med den garantin.

Tänk dig att flera börjar tillämpa samma metod. Du står där i elektronikbutiken, lätt klibbig på ryggen efter att ha kånkat tillbaka hela hembiokitet som du köpte på augustirean, och som slutade fungera efter några veckor. Med en lättnadens suck har du hittat kvittot, som ju också är garantibeviset. Butiksbiträdet kastar ett öga på kvittot, och säger: ”Sorry, vi har redan fyllt vår felkvot, så vi kan inte ta tillbaka den”. När du väl har lyft upp hakan från golvet och spanat runt efter dolda kameror (för det här måste ju bara vara ett skämt. Visst?) lyckas du fråga vad du ska göra då då. ”Tja, du kan ju alltid prova med vår nya butik i Säffle. Dom kanske har tid, men jag vågar inte garantera det. Ha en bra dag!”

Ordet garanti börjar bli slitet och uttänjt, kanterna är lätt solkiga. Garanti innebär numera att man eventuellt har rätt till något, under förutsättning att många andra förutsättningar är förutsatta. Inte helt förutsättningslöst garanterad alltså.

2 tankar kring ”Garanterat konstigt med garantier

  1. Stefan

    Vadå felkvot? Att de redan tagit tillbaka så många felaktiga/icke fungerande att de inte får ta fler?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.