Kyssa grannen eller leka Ferdinand?

Nyligen läste jag om några snabba och enkla sätt att dämpa sin stress efter en jobbig dag. Ett av dem är att kyssas. Det låter ju hur trevligt som helst. När man kysser någon frigörs kemiska ämnen i hjärnan som gör att man känner sig euforisk och nya studier visar att stresshormonet kortisol då sjunker dramatiskt. Tyvärr är det ingen hemma då när jag och barnen kommer hem. Funderade som hastigast på om grannen skulle kunna fungera som stand-in, men insåg snabbt att euforikänslan skulle ersättas med ett lätt illamående. Men tänk om jag bodde granne med Pierce Brosnan…åhh…ahhh…mmm…

Va!? Åh, ursäkta, jag kom visst att tänka på något annat där. Inte aktuellt att kyssas alltså.

Ett annat sätt är att läsa i sex minuter. I princip vad som helst går bra enligt artikeln: dagstidning, bok, magasin spelar ingen roll, sex minuters läsning reducerar stressen med 68 procent enligt ny brittisk forskning. Tror dock inte att listan över vad man borde ha förberett inför morgondagens möte eller brevet från skolan angående tonåringens bristande närvaro uppfyller det löftet. Men ska jag läsa så är sex minuter som en fis i rymden. Inte aktuellt alltså.

Spela tevespel och fly verkligheten en stund. Amerikanska forskare ska ha bevisat att det ger mindre spänningar, mindre stress och mindre depressioner. Ha! Glöm det. Ser sonens reaktion framför mig om jag skulle bänka mig framför Wii – och inte han. Det går fetbort.

Lukta på blommor då? Nu börjar det likna något. I Kanada har forskare konstaterat att patienter som får lukta på blommor känner mindre smärta än andra. Det måste ju alltså frigöra någon sorts må-bra-känsla i kroppen. Plötsligt förstår jag varför jag är så glad när jag har varit på Ulriksdals Slottsträdgård. Det är alltså inte bara deras fina vegetariska lunchbuffé utan alla blomdofterna som har haft en positiv effekt. Det kanske även är förklaringen till varför jag helst vill ha doftande blommor i rabatterna.

Det är ganska dyrt att köpa snittblommor, och inte står de så länge heller. Ett tips är att lägga ett par hundra på en doftande orkidée. Lite dyrare men den blommar och doftar istället i många, många månader.

Orkidee(1)

 

Den här godingen är en orkidée med en frisk citrusaktig doft. Den heter Burrageara eller ”Nelly Isler”, kanske lite svårare att hitta än den vanliga men väl värd besväret. Jag har fått den att blomma om också, men då doftade den inte så mycket.

Så här på hösten får man passa på att köpa Gladiolus, just nu kan man hitta meterhöga, pampiga buketter för runt femtiolappen. De är så vackra att jag är övertygad om att de har en positiv effekt på mitt sinne, fast de bara har den typiska gröna lilla blomdoften. Eller är det så att jag försöker hitta ett berättigande för mitt blomshoppande? Skit samma, jag mår bra av blommor!

Se bara så vacker den här orangeröda gladdisen är!

Men man kan ju undra hur det är för dem som jobbar i blomsteraffärer. Är de aldrig stressade? Känner mindre smärta än vi andra? Nja, knappast.

Mitt val blir ändå enkelt. Jag leker gärna Ferdinand en liten stund varje eftermiddag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.